Financiën

Financiën

Wij vinden dat zuinig en doelgericht moet worden omgegaan met de financiële middelen van de overheid. De burgers betalen dit namelijk uiteindelijk samen. Veel zaken kunnen naar ons idee goedkoper, door niet alles zelf als gemeente op te willen lossen. Veel zou opgepakt kunnen worden door ondernemers, waardoor de oplossing goedkoper is dan wanneer de gemeente dit zelf moet regelen.

Mooie plannen kosten geld. Maar er zijn ook genoeg manieren om (veel) geld te besparen binnen onze gemeente. Bijvoorbeeld door kritisch te kijken naar de uitgaven en inkomsten en alternatieven aan te dragen. Vaak worden problemen door bureaucratie en politiek veel groter, en dus duurder, dan ze eigenlijk zijn. Er zijn dan voor de hand liggende oplossingen te bedenken die amper geld kosten.

Een eenvoudig voorbeeld is het plaatsen van een openbaar toilet. In plaats van het bouwen, onderhouden en exploiteren van een ruimte door de gemeente, kan de gemeente ondernemers stimuleren hun toilet beschikbaar te stellen als openbaar toilet. Een mooie sticker op de deur en de gemeente beloont deze ondernemer met een kleine vergoeding. Uiteraard op vrijwillige basis van de ondernemer.

Er wordt nu te veel geld uitgegeven aan zaken waar de burger zich niet in kan vinden. Dit zijn prestigeprojecten, symboolpolitiek, symptoombestrijding, vriendjespolitiek of ambtelijk falen. Door hier heel kritisch naar te blijven kijken, kan er ruimte in de gemeentebegroting gemaakt worden voor plannen waar de burger wél achter staat.

Kernpunten

Burger centraal